Atrakcje Zamku

Zarezerwuj swój hotel
AMW HOTELE zaprasza do swoich hoteli, umiejscowionych w najpiękniejszych miastach Polski. Oferujemy przestronną bazę noclegową i konferencyjną, która sprosta wymaganiom najbardziej wymagających klientów. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!

I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków 01-03.05/KONKURS

Majówka w Zamku Czocha będzie w tym roku wyjątkowo smaczna. Od 1 do 3 maja 2018 r. zapraszamy na Twierdzę Smaków

I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej. Trzy dni konkursów, spotkań ze znawcami dawnych przysmaków, warsztaty,  degustacje i zapomniane dania to wszystko czeka na naszych gości.

*

PROGRAM

1 maja 2018

.

DZIEDZINIEC GŁÓWNY

.

PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

.

PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych

.

ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

.

RESTAURACJA ZAMKOWA

.

8.00 – 22.00

.

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau.

 .

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU

.

12.00 – 24.00

.

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano – pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

 .

FOSA ZAMKOWA

.

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

.

10.00 – 18.00

.

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

.

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00 (pokaz specjalny) , 13.00 (pokaz specjalny), 15.00, 17.00

11.00    POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku.

13.00    POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja

15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!

.

Kuchnia Sarmacka

.

10.00 – 18.00

.

Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

 .

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

.

10.00 – 18.00

.

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

 .

WERANDA RYCERSKA

.

Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej – jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich. 

Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy a.sliwinska1@amwhotele.pl

 .

SALA KOMINKOWA

.

Słodko kwaśne –wykłady

.

11.00 – Michał Śmielak „Z Zagłobą przy stole” – o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach.  Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.

12.00 – Gościwit Malinowski „Kuchnia antycznego Rzymu” – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady?

Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.

13.00 Krzysztof Borda ,,Jak to armia maszeruje na brzuchu – czyli krótka historia kuchni polowej

Wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.

13.45 Grzegorz Mazur ”Compendium ferculorum – rekonstrukcja kulinarna kuchni dworskiej w Pałacu króla Jana III w Wilanowie

14.00 Joanna Lamparska – „Kochanek, awanturnik i lody” – przygody księcia Pücklera – Muskau,  którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy.

Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.

15.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”

HIT!!!

16.00 – 18.00 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.

Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.

.

2 maja 2018

.

RESTAURACJA ZAMKOWA

.

8.00 – 22.00

.

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce, aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau.

 

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU

.

12.00 – 24.00

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem.

 .

DZIEDZINIEC GŁÓWNY

.

PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych

ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

11-00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!

 .

FOSA ZAMKOWA

.

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

.

10.00 – 18.00

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00

.

Kuchnia Sarmacka

.

10.00 – 18.00

Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

10.00 – 18.00

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

.

SALA KOMINKOWA

11.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka „Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!”

Znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej.

Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie

 .

12.00 – 13.00 Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci

13.00 – 14.00 Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!

.

14.00 Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA)

.

14.30 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.

.

Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.

.

16.30 Michał Śmielak „Śluby szlacheckie” – zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.

.

18.00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NA CIASTO WAROWNE

 .

3 maja 2018

.

DZIEDZINIEC GŁÓWNY

.

PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!

.

PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych

.

11.00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!

.

ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

 .

RESTAURACJA ZAMKOWA

.

8.00 – 22.00

.

Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.

 .

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU

.

12.00 – 24.00

.

Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

 .

FOSA ZAMKOWA

.

Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej

.

10.00 – 18.00

.

Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach

.

Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00

.

Kuchnia Sarmacka

10.00-18.00

Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich

10.00-18.00

.

Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

SALA KOMINKOWA

.

11.00 Michał Śmielak – „Z Zagłobą przy stole” – o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo?  Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.

.

12.00 Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci

.

13.00 Małgorzata Bliskowska – Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków.

.

Znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej

.

14.00 Krzysztof Borda „Historia samowara i herbaty w Rosji”

.

Poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.

15.00 Michał Śmielak „Ziemniaki po szlachecku – każdy głupi to kupi” – czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.

 

.

**************************************************************************************************************************************

UWAGA, KONKURS! Przygotuj deser związany z historią Dolnego Śląska, daj go spróbować naszemu jury, wygraj 1000 złotych i ciesz się ze swojego przepisu, który, podpisany Twoim nazwiskiem znajdzie się w karcie dań restauracji ,,Uczta” Zamku Czocha.

.

Konkurs organizowany jest przez I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej „Twierdza Smaków” w Zamku Czocha w Leśnej, który po raz pierwszy odbędzie się w dniach 1-3 maja 2018 roku.

.

Zgłoszone do konkursu desery muszą być wykonane według autorskiego przepisu i wizualnie nawiązywać do dziejów Dolnego Śląska. Deser powinien odzwierciedlać bogatą tradycję naszego regionu, a przy tym nawiązywać do historycznych form cukierniczych, zachwycać smakiem i wyglądem.

.

Dokładny opis ciastka (wraz ze zdjęciem i dokładnym przepisem) należy przesyłać na adres mailowy: a.sliwinska1@amwhotele.pl. Na zgłoszenia czekamy do 20 kwietnia 2018 roku.

.

R E G U L A M I N   K O N K U R S U

.

.

Organizator, przedmiot i cel konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Zamek Czocha w Leśnej, która ogłasza konkurs na deser historyczny Dolnego Śląska.
  2. Celem konkursu jest wytworzenie deseru o formie nawiązującej do historii Dolnego Śląska o ciekawym, intensywnym, niepowtarzalnym smaku, będącym formą promocji historii naszego regionu.
  3. Przedmiotem konkursu jest wyprodukowanie deseru, który stanie się główną pozycją pośród deserów w karcie restauracji Zamku Czocha.
  4. Konkurs ma charakter ograniczony i mogą w nim brać udział jedynie osoby prywatne, nie będące podmiotami zawodowo związanymi z przemysłem cukierniczym.

.

.

 

Warunki techniczne konkursu:

.

  1. Przepis zgłoszony do konkursu nie może być zarezerwowany na inne cele konkursowe lub objęty prawami autorskimi osób trzecich.
  2. Udział w konkursie jest bezpłatny.
  3. Deser powinien być pyszny, piękny i wyjątkowy, nawiązujący do bogatej tradycji historycznej Dolnego Śląska, jednocześnie nawiązujący do tradycyjnych form cukierniczych. Deser musi być wykonany własnoręcznie, według autorskiego przepisu i przygotowany z najwyższą starannością i dbałością o szczegóły, wizualnie oddając klimat – deseru z historią. Wysoko będą oceniane propozycje wizualnie nawiązujące do dolnośląskich elementów.
  4. Wielkość deseru konkursowego musi minimalnie odpowiadać jednej porcji przeznaczonej dla jednej osoby.
  5. Ilość przygotowanego na konkurs deseru umożliwić musi pięcioosobowej komisji jego degustację z uwzględnieniem wszystkich jego elementów.
  6. W konkursie nie mogą brać udziału lody.

.

.

Warunki uczestnictwa w konkursie:

.

.

1.Dokładny opis deseru należy przesyłać na adres mailowy: a.sliwinska1@amwhotele.pl w terminie do 20 kwietnia br.

  1. Zgłoszenia do konkursu w formie opisowej powinny zawierać:

– dane uczestnika konkursu (imię i nazwisko autora deseru, adres, e-mail, telefon kontaktowy)

– informację na temat rodzaju ciasta, z jakiego jest przygotowane;

– informację dotyczącą wyglądu deseru tzn. kształt, wielkość, waga, konsystencja, składniki;

– fotografię deseru;

  1. Przewidywany finał konkursu, polegający na degustacji wybranych ciastek przez komisję konkursową odbędzie się w czasie I Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej w dniu 2 maja 2018 o godz. 13.00.
  2. Wykonawca dostarcza deser na własny koszt.
  3. Wykonawca biorący udział w konkursie wraz z osobą towarzyszącą uczestniczy w festiwalu bez konieczności zakupu biletu.

.

Zwycięzców konkursu wyłoni komisja konkursowa I Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej „Twierdza Smaków”

Ogłoszenie wyników nastąpi 2 maja 2018 roku o godz. 18.00

.

.

 

Organizator zastrzega sobie prawo do przerwania lub odwołania konkursu bez podania przyczyny. Decyzja Komisji jest ostateczna i nieodwołalna.

Organizator dopuszcza możliwość ewentualnych modyfikacji zwycięskiego deseru, z poszanowaniem oryginalnej formy wyrobu.

Udział w konkursie na deser Dolnego Śląska jest równoznaczny z akceptacją niniejszego Regulaminu oraz wyrażeniem zgody na umieszczenie zdjęć z wizerunkiem wygranej cukierni i ciastka konkursowego w materiałach promocyjnych organizatorów.

  1. Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem przez osoby w nim uczestniczące zgody na przetwarzanie przez Organizatora ich danych osobowych na potrzeby konkursu, zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.).

.

.

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Rezerwuj

online

AMW Hotele

Nasi partnerzy